Faciliteren voor Professionals
16 en 17 oktober - 13 en 14 november en 11 en 12 december 2025 - Haarlem

De mate waarin professionals meetings, trainingen en vergaderingen in goede banen kunnen leiden, heeft een grote invloed op de ervaring van welbevinden en de kwaliteit van de besluitvorming en het werken met elkaar.
Goed zijn in je vakgebied betekent niet automatisch dat je ook goed bent in het faciliteren van meetings, trainingen en vergaderingen binnen dat vakgebied. Faciliteren is een vak apart, en hoewel we zeker niet allemaal volledig getrainde facilitators moeten zijn, kan het zowel voor de beoogde facilitator, begeleider of leidinggevende, als voor de deelnemers aan een vergadering of meeting veel comfort bieden, het werkplezier vergroten en de professionele cultuur versterken als er ingezet wordt op het leren faciliteren.
Wat?
In de opleiding 'Faciliteren voor professionals' worden professionals toegerust om met groepen te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor de processen die in een groep/team plaatsvinden.
Voor wie?
Voor iedereen die verantwoordelijk is voor het werken met teams/groepen.
Wanneer is dit aangewezen?
Voor de organisatie is investeren in een training rond faciliteren een investering die zich zal terugverdienen door efficiëntie, betere resultaten, meer motivatie bij het personeel, betere en meer gedragen besluiten.
Hoe ziet het er uit?
Drie elementen
In de cursus wordt ingezet op drie elementen:
Kennen, herkennen en bewustzijn
Door kennis te verwerven in het groepsbewuste en -onbewuste, ranking, rollen, privileges, patronen, uitingsvormen van weerstand, … kunnen de deelnemers aan de cursus dit herkennen in de praktijk en werken met groepen/teams vanuit dit bewustzijn. Het wordt als het ware een bril waardoor men naar groepen leert kijken.Voorkomen van problemen of weerstand
Liefst voorkom je dat er onveiligheid of weerstand ontstaat. Dit kan je doen door doelbewust en duurzaam te werken aan psychologische veiligheid in groepen en teams. Dit gebeurt o.a. door het geven van duidelijkheid, het stellen van voorbeeldgedrag, structuur aanbrengen, communicatie, …Reageren op problemen of weerstand
Als er toch weerstand ontstaat of onveiligheid is, zijn er verschillende manieren om deze spanning aan te gaan en op te lossen. In de cursus leren we spanningen in een groep zien, interpreteren en dat deze ook vruchtbaar kunnen zijn voor processen. Ook de grens tussen spanning en conflict wordt behandeld, want de facilitator werkt wel met spanning, maar roept hulp in in een situatie dat er zich een (groot) conflict voordoet.
Vijf thema's
We werken met vijf thema's:
Veiligheid creëren door een goede voorbereiding, structuur en afspraken
In het eerste onderdeel gaan we dieper in op alles wat nodig is om een meeting goed te verzorgen. Eerst en vooral is zelfreflectie en inzicht in jezelf belangrijk. Daarnaast wil je een goede voorbereiding en duidelijke communicatie, een goed opgestelde planning, goede afspraken met de deelnemers, … Dit alles draagt bij aan het creëren van een goede bedding waarin de processen van de groep kunnen plaatsvinden.Visie op groepen, macht, privileges, rollen en patronen
In groepen spelen allerlei zichtbare en onzichtbare elementen een rol. In het tweede thema verkennen we deze manier van naar groepen kijken en krijgen we inzicht in het gegeven dat wat in het groepsonbewuste gebeurt vaak het groepsbewuste beïnvloedt. We leren dit herkennen en hanteren, waarbij we ook naar onze eigen plek in de groep kijken.Besluitvorming
Besluitvormingsprocessen kunnen variëren. Belangrijk is wel om hier open en eerlijk over te zijn. Maar al te vaak wordt de indruk gewekt dat er een democratisch besluit genomen wordt, terwijl de realiteit is dat het besluit al genomen is. In dit onderdeel zien we vier manieren van besluitvorming (autocratisch, democratisch, holacratisch en diep democratisch) en de redenen om voor de ene of de andere vorm te kiezen.Weerstand bij jezelf en bij de groep
Weerstand bij jezelf en de groep wil je liefst voorkomen. In dit thema komt aan bod hoe je weerstand voorkomt, maar als dat niet mogelijk is, hoe je het dan herkent en hanteert. Ook de oorzaken van weerstand worden besproken in het licht van de visie op groepen, macht, privileges, rollen en patronen uit het tweede thema.Communicatie (verbaal, non-verbaal en andere vormen)
Als facilitator ben je je eigen belangrijkste instrument. In dit laatste thema zien we hoe je door verbale en non-verbale communicatie invloed kan uitoefenen op de groep.
Wat levert het op?
Inzicht in de dynamiek van groepen.
Het kunnen voorkomen, herkennen en hanteren van weerstand.
Het kunnen begeleiden van gedragen besluitvorming.
Investering
Tijd: zes dagen
Financieel: €2695 (excl BTW, inclusief lunch, koffie, thee, cursusmateriaal)
Randvoorwaarden
De ideale groepsgrootte is 8 tot 15 deelnemers.
Meld je aan
Meld je aan en wij nemen contact op voor een intakegesprek!
Anderen over deze opleiding
'Ik zou mensen aanraden om de cursus te volgen omdat iedereen wel eens in de rol van facilitator zit en je als facilitator zo'n verschil kan maken in het al dan niet slagen van een bijeenkomst en mensen het gevoel te geven dat zij/hun bijdrage in de groep (h)erkend word(en).
Voor mij was de grootste opbrengst van de cursus dat ik meer inzicht kreeg in de dynamieken die spelen in een groep en hoe je daar als facilitator mee om kan gaan om een zo succesvolle en efficiënt mogelijke bijeenkomst te houden.
De manier van werken tijdens de cursus was voor mij heel waardevol: het eerst zelf te ervaren en dan meta te bespreken, zoals bijvoorbeeld bij het inchecken. Ik vind het fijn dat we concrete voorbeelden krijgen aangereikt en met elkaar kunnen delen hoe wij zaken in onze praktijk ervaren. Er is veel ruimte voor vragen en die wordt ook genomen. Dat Hade inpikte op wat er speelde in de groep / bij mij en daar een extra verhelderend filmpje rond maakte, waardeer ik enorm.
Hade straalt tegelijkertijd rust en energie uit en stelt de groep op zijn gemak. Het is heel fijn om in zo'n veilige omgeving aan de slag te kunnen.'
Julie Matthys, onderzoeker bij Guidea
_____________________________________
'De inhoud van dit traject en de aanpak van Hade creëren een bepaalde openheid en veiligheid in de groep waardoor je alle elementen van 'faciliteren voor professionals' onmiddellijk implementeert.
Als de realiteit zou kunnen zijn dat elke vergadering, opleiding, kortom elk groepsmoment zo zou kunnen verlopen zou dat heel wat tijd besparen en energie geven.
Je maakt verbinding met jezelf, de anderen en het groepsmoment. Dit maakt werken richting de concrete doelstellingen veel constructiever en efficiënter.
Deze cursus is onmiddellijk toepasbaar op de werkrealiteit en nodigt je uit om te groeien in je rol van facilitator en actieve deelnemer.'
Sam Brulez, SAM VZW - Steunpunt voor Mens en Samenleving
_________________________________________
'Ik vreesde op voorhand dat de cursus 'faciliteren voor professionals' zou gaan over doelen stellen en meeting minutes en actiepunten. Echter, dit gaat zoveel dieper dan dit: het gaat over wat onder de waterlijn speelt in meetings en groepen. Over hoe je daar kan en mag mee omgaan. Over hoe dit zal helpen om werkelijk effectieve meetings te hebben. Een heel interessante en diepgaande cursus die je zelden vindt en die eigenlijk op veel vlakken kan toegepast worden.'
Marie Janart, Chief Product Officer Batopin